Administrar

Un bloc per participar i per discutir la manera de millorar la nostra ciutat... en Bloc
Estadisticas web

LA COMPRA DE SON ESPASES: VICIADA DE DALT A BAIX

BxP | 13 Febrer, 2007 06:36

La Sindicatura de Comptes ha vengut a confirmar algunes de les irregularitats en la compra de Son Espases que, des de l'oposició, hem denunciat de manera reiterada. No vos castigarem amb detalls tècnics però sí amb alguns fets interessants.

La primera irregularitat és, sens dubte, la renúncia al projecte de construcció  d'un nou hospital a Son Dureta -l'alternativa més ràpida i més barata- per una decisió estrictament política, i no avalada tècnicament, de construir el nou hospital a un altra banda. Ha presionat la sanitat privada precisament per a això, perquè es retrassi el nou hospital?, S'han volgut afavorir interessos especulatius a la nova zona escollida, tal i com denunciar el Diario de Mallorca posant negre sobre blanc els moviments de compravenda de terrenys al voltant de la Real?...

La segona irregularitat és l'elecció mateixa de Son Espases com a ubicació del nou hospital. La decisió parteix de quatre ubicacions possibles que apareixen el 2003... sense cap informe que avali que són, efectivament, les úniques ubicacions possibles i, més tard,  culmina amb un informe que assenyala que Son Espases és la millor opció... després sabem que l'informe l'ha signat un tècnic subjecte a incompatibilitats per tenir la seva família interessos econòmics a la zona.

I la tercera irregularitat: el procés de compra. Imaginau-vos que sou batles o batlesses i teniu un informe tècnic que vos diu que heu d'adquirir Son Espases. Què hauríeu de fer? Idò demanar una valoració econòmica del terreny als vostres tècnics i, amb aquest paper a la mà, negociar la compra; si els propietaris no s'avenen i és per a un hospital,sempre teniu oberta la via de l'expropiació.

Què va passar a Son Espases? Idò mirau.

Som dia 26 de novembre del 2003. Un dia molt agitat. Aquell matí, el tècnic subjecte a incompatibilitats signa l'informe sobre la idoneïtat de Son Espases. Aquell mateix matí,!! Jaume Matas i Catalina Cirer, en roda de premsa anuncien que el nou hospital es farà a Son Espases i, aquell mateix matí!!, els propietaris de la finca presentan una oferta econòmica a l'Ajuntament de venda del solar per 7.212.000 euros. Tornau a llegir aquest paràgraf perquè això és mal de digerir.

Després, el 1r de desembre, arriba el que hauria d'haver estat la primera passa: un tècnic municipal valora Son Espases i diu que val 7.224.000 euros... Només 12.000 euros de diferència respecte a l'oferta dels propietaris sobre un solar que val més de 7 milions??... Quina casualitat!! I ja en pla fi: la diferència és en més, és a dir, que Son Espases, per al tècnic municipal, val una mica més del que demanen els propietaris. Que estrany, no?... Qui sap la solució?... Molt bé, Maria, has encertat de ple. Si el tècnic diu que val igual que l'oferta dels propietaris, euro per euro, és una cantada, si diu que val molt més, també perquè els propietaris passen per beneits i si diu que val menys, malgrat que sigui un poquet, l'operació no es pot formalitzar... així que no hi havia més remei que dir que valia una miqueta més.

Comparau aquest show amb el procediment descrit com a normal tres paràgrafs més adalt i jutjau vosaltres mateixos... per cert, se'ns oblidava, un peritatge encarregat pel jutge en el marc del contenciós interposat per la compra de Son Espases va dir posteriorment que el solar valia.... 2,9 milions d'euros!!

Salvem la Real

Comentaris

 1. Què n'opinau d'aquest article?Gràcies

  Grosske i el deshonor

  Eberhard Grosske pateix. L'extrema dreta el mossega per una casa que té al camp de Sencelles. Grosske tasta ara la demagògia ultramontana, el seu cinisme fora mida. És el mateix Grosske que ha anat a festetes del diari que ara l'anatetmitza, al qual ha llepat la baba quan atacava amb acarnissament ferotge Unió Mallorquina. Però, com en el poema de Brecht, ara li toca a ell. La caverna diu que Grosske té una casa il·legal. No ho crec. Però encara que fos cert, quina autoritat moral té el búnker per parlar de cases il·legals? Els termes municipals governats pels segments més dretans del PP estan farcits de cases fora de la llei. I ja hi ha un batle i un zelador empresonats. Els que punxen Grosske se'n foten d'allà on viu o deixa de viure. Cerquen destruir el Bloc i convertir-lo en cortina de fum per tapar altres vergonyes. Si de qualque cosa és responsable Grosske (i els seus aliats del PSM) és de covardia. L'extrema dreta, la fúria cega, només es fa asfixiant allà on s'arrufa el coratge racional dels demòcrates. El més delirant d'aquest cas és que el diari ultramontà que fueteja Grosske és imprimit a una planta il·legal (Omniprint) a Santa Maria, terme governat pel PSM i on EU té representació. Des de la il·legalitat no es pot invocar la llibertat d'expressió. Aquesta planta és una befa a dos segles d'Estat de Dret. Han construït 17 metres d'alçada quan el màxim permès són deu i també envaeixen per un costat terrenys públics. A més, des de fa un lustre no tenen ni final d'obra ni llicència d'activitats. Què passaria si tots els mallorquins fessin el mateix a ca seva? Qualcú s'imagina que, a Hidalgo, li haguessin trobat un pagat foradat de 42.000 metres, més il·legal que les banyes del dimoni? Doncs bé, l'Ajuntament de Santa Maria té sobre la taula des de la passada primavera una ordre del Consell perquè tanqui Omniprint. I que han fet PSM i EU? Dilació pura: Dur la qüestió als Contenciós Administratiu... anys i anys de recursos i contrarecursos... És a dir: a la pràctica, beneir l'hipòcrita escomesa dels xacals. Tenen el que es mereixen. Els dirigents del Bloc han deixat de protegir la legalitat tal com podrien fer. En democràcia, certament, els xacals poden escriure el que vulguin, poden atacar qui els doni la gana i poden desfermar campanyes d'odi, però imprimint des de la legalitat, igual que els altres, sense privilegis ni trampes. Però EU i PSM els ho consenten tot. Han vinclat l'espinada durant massa temps i ara són pusilànimes, sense nervi i sense eima. Són el deshonor en estat pur.

  Què s'ha fet de l'antiga valentia dels dirigents progressites a l'hora de defensar l'ordenació del territori?

  Joan Riera. Periodista

  Pep | 13/02/2007, 09:24
 2. 10

  Que és un deu, opinam, aquest article.

  Lectors i lectores | 13/02/2007, 13:16
 3. malament

  injust i desmesurat

  Marc S. | 13/02/2007, 19:59
 4. cal dir-ho tot

  Sense pretendre refutar l'article d'en Riera en la seva totalitat, vull matisar que pot ser diu la veritat però segurament no tiu tot la veritat. I és que darrere aquestes polèmiques en el fons hi ha un guerra de mitjans de comunicació. Hi ha, per tant, una brega d'interessos i influències, d'interessos particulars al cap i a la fi. És ver´que darrere El Mundo no hi ha res de bo per als interessos nacionals i progressistes, però també és cert que el DdB, amb en Riera com a mascaró de proa, també defensa els seus interessos mediàtics i particulars, i no els hem de confondre amb els de la pàtria, ni amb els del progressisme, per molt de relat èpic que faci en Riera.
  Al cap i a la fi massa sovint han converit el DdB en un instrument de propaganda d'UM.i aquí també hi deu haver tot un joc d'interessos en dansa.

  m. | 14/02/2007, 09:29
 5. He trobat això per Internet, què n'opinau d'això?Gràcies

  El Bloc evidencia la seva covardia i diu que anirà als programes de PP3

  El pitjor no és equivocar-se sinó insistir en els errors i no aprendre la lliçó de l'experiència. Grosske anava a les festes d'El (In)Mundo i se deixava entrevistar. Antoni Alorda també se deixava entrevista i passava informació al pamflet de la màfia madrilenya i del PP. Ara fan el mateix amb PP3 i la COPE amb la qual cosa no fan sinó donar una capa de vernís de "pluralitat" a uns mitjans que actuen com el gabinet de premsa i propaganda del PP. Els dirigents del Bloc van de mira'm i no em toquis. Van de neutrals i se pensen estar per damunt del bé i del mal. Al final, volen estar bé amb tothom i, com sol passar sempre, no estaran bé amb ningú.

  Info5 | 14/02/2007, 10:38
 6. Article Joan Riera

  Fa temps que això de Santa Maria que diu Joan Riera es comentava ...

  Delsistema | 14/02/2007, 14:23
 7. Vomitiu

  El fet de rebre, simultàniament, les òsties dels dos grups de premsa que es disputen les engrunes del favor del PP (El Mundo i el Grup Serra) és un gran honor, i assenyala que el Bloc va en la bona direcció: la de la incorruptibilitat, la de la independència de criteri, la de la insubmissió als poders fàctics.

  El Bloc, simplement, no ha de fer de sicari de ningú i menys encara no ha de deixar-se agafar enmig d'aquestes bregues de cans.

  Eberhard, Nanda, anau bé: endavant.

  Antoni L. Suau | 14/02/2007, 15:27
 8. parc de ses estacions

  anem per feina. vos heu passejat pel parc de ses estacions? avui hi han col.locat 23 casetes de vidre d'uns 15 m2 cada una. això és una tocada de nassos, m,han confirmat que quedarà així. A veure si podeu fer un poc de renou d'amunt aquest tema.

  ciutadana | 14/02/2007, 20:46
 9. Reforma de Son Dureta

  Eberhard, ¡Que poco sabes de construcción! ¿Como se te ocurre decir que es mejor hacer la reforma de un hospital obsoleto que uno nuevo? Yo no entro en los lios políticos porque todos sois iguales, "Yo soy la repera y los demás caca"

  Cuando reformas un edificio hay algo que no puedes tocar y eso es la estructura, por tanto en dicha reforma estás limitado, de entrada, a lo que hay de espacio útil. ¿Donde se vá el criterio de hoy en día de habitaciones individuales?

  Las técnicas de hoy en día han cambiado radicalmente, por ejemplo, ¿Sabes lo que representaría meter miles de kilometros de cable por estructuras antiguas?

  Copmo estos detalles hay incontables. Pero lo más importante ¿Tu has hecho una reforma de tu casa viviendo en ella?.

  Muchacho, ¡No sabes lo que es!
  ¿Y tu quieres añadir al enorme estrés que padecen los sufridos empleados de Son Dureta el trabajar AÑOS en esas condiciones?

  ¿Y los enfermos que? ¡Lo ideal para un enfermo de cancer es un compresor dando la matraca!

  ¡Y luego lo de más barato!¡Pero donde vás! Mas barato en función de qué. Tu reformas tu chalet por ejemplo, antes el salón tenía 50 m2 y ahora 48 m2, la cocina 17 m2 y ahora 20m2 etc. Al final lo sumas y sigues con los mismos metros cuadrados ¿o no?. Compara eso con hacer un chalet nuevo donde los metros finales los decides tu. A lo mejor es mas barato reformar pero el resultado no es el mismo ¿No crees?.

  ¿Tu realmente te crees que el PP decidió hacer un hospital nuevo para que los de Son Espases se ganaran unos milloncetes?

  ¿Realmente estás convencido que no había por ahí algún informito que avalara dicha decisión?

  El otro día leí unas declaraciones de un alto cargo de Son Dureta, no recuerdo su nombre, donde decia que se opondrian de todas las formas posibles a dicha reforma. ¿Es que su opinión, la del personal de Son Dureta, no cuenta? ¡Claro está, perdona, olvidaba que tu como político, sabes más de hospitales que ellos! Ademas de que, je, je, el follón se lo tragarán ellos y los enfermos. ¡Que divertido se lo van a pasar!.

  Yo no he visto los proyectos pero si quieres comerle el coco a la gente hazlo bien. Dile la reforma con los siguientes resultados de habitaciones, quirófanos, salas de exploración, consultas, parkings etc.etc. cuesta tanto y un hospital nuevo con los resultados que sean, tanto. ¿Porque no haces eso?

  Te quejas de que Son Espasas se ha comprado por 4 o 5 de eurosmillones más, según no sé que tasador, (Que seguro que era el papa de los tasadores y su opinión es la que vá a misa), y estais pensando en tirar por la ventana decenas de millones de euros popr preservar cuatro anforas, que como esas las hay a miles y darle el gusto a cuatro ciudadanos mal contados, insolidarios con el bien común y que no le toquen lo suyo (¿Te acuerdas del chiste del comunista y su bicicleta?) y otros manipulados por los de siempre (Salvem La Real, Salvem Mallorca, No autovias, No puertos deportivos, No campos de Golf etc.).

  Preguntale a uno de ellos, cogido a boleo, cuanto vale reformar son Dureta y cuanto hacer Son Espases. Te apuesto lo que quieras a que podrás contar con los dedos de una mano los que verdaderamente sabe algo del tema.

  Porque no dices lo que se podría hacer con el dinero que tendriais que pagar en indemnizaciones. Pero, ¡Que más dá!, mientras el dinero no lo quiten de la nómina de uno.

  ¡Que pena que los políticos, (¡Todos eh!)no tuvieran que responder penalmente por las consecuencias de sus meteduras de patas! ¡Que pocas habría!

  ¡Ay de tí Mayoría Silenciosa cuantos goles te mete la minoría chillona manipulada!

  ¿Porqué simplemente no decís todos la verdad? ¡Es tan simple!

  Por que no decir: "Señores reformar Son Dureta costaría tanto y tendriamos un hospital de estas caracteristicas y hacer Son Espases tanto y sería así".

  Y que la gente decida.

  Como hacen en Suiza, allí todo lo que afecta al bien común se informa a los ciudadanos y ELLOS deciden. Pero ¡Cuantas bicocas se perderían! Sería muy democratico, como la propia palabra indica, gobernaría el pueblo de verdad. !Pero eso no conviene¡

  ¡Convenced a la gente con VERDADES! ¿Tan dificil es?

  Federico González de Aguilar

  Federico González de Aguilar y Pol | 02/09/2007, 12:29
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS