Administrar

Un bloc per participar i per discutir la manera de millorar la nostra ciutat... en Bloc
Estadisticas web

L’IMPULS QUE ES MEREIX LA FESTA DE l’ESTENDARD

BxP | 03 Gener, 2007 16:03

La Festa de l’Estendard commemora la incorporació de Mallorca a la cultura i la llengua catalanes, i el nostre naixement com a poble europeu.

A pesar del seu passat esplendor i el fet de ser una de les festes civils més antigues d’Europa, només ens ha arribat la versió decadent, disminuïda i deteriorada d’una Festa que era la més fastuosa i solemne de les celebrades a Mallorca. Actualment la participació ciutadana és escassa, la projecció exterior és pràcticament nul·la i el contingut cultural és gairebé irrellevant.

Malgrat que, originalment, la celebració de la Festa posàs l’èmfasi en els fets d’armes i en confrontació religiosa, és obvi que la celebració de la Festa de l’Estendard en el segle xxi ha de compatibilitzar la preservació dels elements tradicionals essencials amb una orientació inequívocament compromesa amb els valors imperants en una societat democràtica, aconfessional, pacífica i respectuosa amb totes les creences i totes les identitats.  

És per això que avui el BLOC PER PALMA ha presentat les seves propostes per revaloritzar, democratitzar, popularitzar i projectar a l’exterior la festa que commemora el naixement de la nostra identitat com a poble.

 

Roda de l'Estendard

 

MESURES PROPOSADES

DOCUMENTACIÓ i ESTUDI

1. Constitució d’una comissió d'experts anomenada a proposta de la UIB i de les entitats culturals més representatives de la nostra ciutat que presentin al nou Consistori una proposta relativa als elements tradicionals de la festa que caldria conservar, recuperar i incorporar.

2. Convocatòria de beques d’estudi sobre la festa, el seu origen i els símbols que la caracteritzen.

DEMOCRATITZACIÓ

3. Constitució d’una comissió formada per tots els grups municipals del consistori amb la participació de les entitats culturals i ciutadanes més representatives, per, amb el major consens possible, configurar els actes externs al cos tradicional de la festa: pregó, escenificació de “La Colcada”, acte de concessió d’honors i distincions, discurs institucional del batle o batllessa, ofrena floral...

4. Disseny més participatiu dels actes populars com el pregó, la Colcada...

DIFUSIÓ

5. Elaboració de material didàctic per als centres educatius de primària i de secundària de Palma.

6. Disseny i organització de conferències sobre la Festa de l’Estendard i els fets històrics relacionats per oferir a les entitats i les associacions interessades.

POPULARITZACIÓ

7. Retransmissió televisiva i radiofònica dels actes de la Festa de l’Estendard.

REIVINDICACIÓ

8. Impuls de l’expedient de declaració del 31 de Desembre com a BIC.

PROJECCIÓ

9.
Edició de material imprès i audiovisual per a les Oficines d’Informació Turística de l’Ajuntament.

10. Presència de la Festa de l’Estendard a les fires turístiques internacionals.

Comentaris

 1. Reflexionant...

  Aquesta proposta, el bloc, representa, indefectiblement, un xec en blanc al psoe. Perquè no té alternativa de pacte. I un xec en blanc a un i només a un possible partit significa només ocupar cadiretes i poca cosa més. UM pot pactar amb qui sigui. No té el seu vot compromès. UM, així, es troba en una posició de poder-se fer valer. Poder fer valer el seu punt de vista a l'hora de pactar. Això, avui dia, ara i aquí, és digne de ser tingut MOLT en compte.

  dona corrent | 04/01/2007, 15:13
 2. Frontises

  Dona corrent:
  Això de les frontises, de poder pactar indistintament amb PP o amb PSOE segons convengui i altres monsergues munarianes per l'estil és comprensible que li vagi molt bé a UM i filials (tercers espais, etc) perquè és el millor per assolir els seus grans objectius patriòtics: aconseguir càrrecs, col.locar els amiguets, muntar xarxes caciquils, etc. Però quan un vol defensar polítiques progressistes, ecologistes i de redreçament nacional en benefici de la gent ha de deixar ben clar que mai s'aliarà amb el PP. Força Bloc!

  Es Jai de sa Barraqueta | 04/01/2007, 19:39
 3. JOANOT COLOM

  Nanda, Eberhard i tothom: llegiu el post número 7 de l'article "la Diada d'enguany", per favor.

  Joanot Colom de la Cova | 04/01/2007, 20:10
 4. Cambio de pareja

  Estimat, veient la portada, constat que feies més bona parella fa vuit anys ("Som com tu"), però quan la vàres canviar per "l'angelet exterminador", es va acabar el matrimoni i l'amor. I, atès que el temps no perdona, i vuit anys es noten, també constat que aquella "ella" també tenía millor parella que la nova "ella".

  Sa Talaieta Petita | 04/01/2007, 22:18
 5. lletania

  Frontises, no em convenç gens aquesta lletania tan sentida que prediques...

  dona corrent | 06/01/2007, 15:50
 6. Re: L’IMPULS QUE ES MEREIX LA FESTA DE l’ESTENDARD

  Això de poder pactar amb qui sigui, sense tenir el vot compromès, implica que els votants d'aquest partit no saben què voten.

  És a dir, votam gent que representa les idees que tenim? O votam gent a qui li regalam una quota de poder per fer ells allò que més convengui als seus interessos personals?

  Noteu que no és una qüestió superficial la que planteig. Jo no som política i no ho voldré ser mai però al manco crec que entenc de què va això de la democràcia.

  Celia | 06/01/2007, 16:09
 7. Propostes festa de l'Estendard

  M'agrada molt la proposta. Crec que aconseguir que tots els partits polítics confluíssin en aquesta iniciativa per dur-la a bon terme seria un èxit majúscul.

  Celia | 06/01/2007, 16:12
 8. Pactar

  Pactar amb qui sigui, no. Pactar sense donar xecs en blanc. Si estàs casat, no pots jugar a fer bona política, que és fer valer les teves idees i, sobretot, poder-les dur a la pràctica. La teoria, si només és teoria, per a què serveix, Celia?

  dona corrent | 07/01/2007, 11:58
 9. Web Ixent

  La cadireta fa més miracles que el debat .

  El 31 de desembre de 1229, data de la conquesta catalana de Medina Mallorca va situar en el calendari una fita anual de celebració de la festa de l'estendart.

  Era una festa en acció de gràcies que el Partit Socialista de Mallorca va incorporar en el seu bagatge per a la celebració de la diada de l'illa.

  Les primeres celebracions del PSM no tenien l'adhesió de les altres forces polítiques i es feien actes en locals tancats, com el del Palau de la Premsa.

  La manifestació del 31 de desembre sorgeix del MDT, Catalunya Lliure, la Crida a la Solidaritat, LCR , MC , del jovent del PSM, i de moltes persones d'aquest partit.

  Quan ERC va organitzar-se a Mallorca també va promoure la manifestació.

  Al voltant d'aquestes fites també es feien conferències promogudes per la Crida, de manera que Heribert Barrera, Jordi Sánchez, ara columnista de l'Avui, o Josep Guia, convocat per Catalunya Lliure hi participaven. Heribert Barrera va venir promogut per la Crida perquè en aquell moment ERC no tenia una organització pròpia a Mallorca.

  Unió Mallorquina, que provenia en bona part del CDS va inventar la seva pròpia diada, la del 12 de setembre, que ara és festa institucional de Mallorca i que no és festiu al calendari. La festa de les Balears és el 1 de març com podria ser qualsevol dia de l'any. No tenen cap significació política de caire popular.

  El PCE no va adherir-se mai a la festa del 31 de desembre. Només l'escindit PCPE va adherir-se a vegades a alguna manifestació, i en el retorn a Esquerra Unida, la celebració va ser rebutjada perquè es considerava que el 31 de desembre consistia en la celebració del genocidi de la població musulmana, quan allò que es celebrava en positiu era la catalanitat de Mallorca, i quan la bandera que es plantava a l'estàtua del Rei Jaume situada en l'actual Plaça d'Espanya, i abans Plaça de Joanot Colom, instador de la Germania, era l'estelada.

  Avui 30 de desembre dirigents d’Esquerra Unida a més de participar de la manifestació conmemorativa de la diada de Mallorca, en la que mai no han cregut, encapçalaven la marxa amb una pancarta. París val més que una missa i les conviccions resten al marge de les raons tàctiques.

  Aquesta és una poderosa raó per a la desconfiança. Qui mai no ha participat d’una diada del 31 de desembre sempre és benvingut, però hi ha gent que entra al convent sense convicció i només pel fet que la fam--en aquest cas de títols institucionals--fa miracles.

  Els que com jo no ens menjam la pastanaga, i que no atorgariem ni un cèntim de confiança a candidats electorals que es diuen d’esquerra, tot i que quan arriben al poder fan polítiques de dreta ho feim perquè tenim memòria històrica. Els que ara mateix esdevenen sobiranistes, van desaprovar-me per dogmàtica partidària quantes iniciatives vaig fer durant anys (més de 15) dins les Comissions Obreres en favor de l'autodeterminació i del model republicà d'Estat.

  Efectivament són sobiranistes i conseqüèntment federalistes espanyols, i amb aquesta lectura també ho pot ser Rodríguez. En qualsevol cas estam d’enhorabona perquè han vingut a les nostres, encara que sigui només simbòlicament.

  Jo per si de cas m’he adherit al seguici dels Maulets que a més de ser el més nombrós és ara per ara el de la gent que lluita amb més convicció i menys interesada pel possibilisme institucional. I a més, el seguici més combatiu i divertit.

  Els Maulets si que mereixen estar al Parlament i donar veu a la gent que no en té, a les seves preocupacions socials, ecològiques i nacionals.

  Convé que s'ho pensin.

  Llorenç Buades

  Web Ixent | 10/01/2007, 12:39
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS